Vi danskere er blandt dem i Nordeuropa, der har flest indbrud. 29.000 alene i 2017. Det er tre gange flere end hos vores naboer i både Sverige, Tyskland og Storbritannien. En kedelig rekord, som kræver, at vi bliver bedre til at sikre vores hjem. Og tænke os om.
Men hvorfor er antallet af indbrud så højt her i Danmark? Det har Mogens Hansen, vicedirektør i SikkerhedsBranchen, et bud på:
Opdelte bolig- og industriområder
”En af årsagerne er måden vi bor på. I Danmark bygger vi meget opdelt med områder med boliger, andre områder med industri og atter andre med storcentre og butikker. Det gør, at vores huse står ubeskyttede hen, når vi tager på arbejde om morgenen – og så har tyvene frit spil.” Samtidig er der, ifølge Mogens, også nem adgang til vores huse: ”Vores boliger ligger ofte godt gemt bag hegn og høje hække. Det er naturligvis praktisk, hvis man gerne vil kunne være ugeneret, når man er hjemme, men det betyder også, at tyvene er det, når de lægger vejen forbi..”
Start indbrudssikring allerede når huset bygges
En anden væsentlig årsag til den kedelige rekord er, at vi ikke er gode nok til at sikre vores hjem mod indbrud, sammenlignet med andre lande. Og det starter allerede, når vi bygger vores boliger, fortæller Mogens: ”Mens der er lovkrav til blandt andet brandsikring af nybyggeri, er der ingen former for krav til, at man skal kunne lukke og låse sit hus. Vi har ganske enkelt ikke samme fokus på at sikre vores boliger, som man f.eks. har i Holland, hvor der arbejdes målrettet med området – blandt andet med anvendelse af europæiske standarder for indbrudssikrede døre og vinduer.”
Vi skal tænke os om
Vi skal derfor ikke alene sikre vores boliger bedre – vi skal også tænke os om, når vi gør det. ”Mange starter med at købe en alarm uden at have sikret det mest gængse som døre og vinduer. Det er som at sætte en alarm på en papkasse,” fortæller Mogens og anbefaler derfor, at man går systematisk til værks og starter med det nemmeste. Det vil sige solide hasper på vinduerne og dobbeltlåse på alle yderdøre. Også terrassedøren, som ofte blot er udstyret med en vridelås.
”Oftest bryder tyvene ind gennem vinduerne og flygter ad hoved- eller terrassedøren. Mødes de af en dør, der er låst indefra med en nøgle – frem for en vridelås, der er lige til at åbne – er det sværere at slippe væk og reducerer samtidig mængden af de ting, de tager med, for det er ikke nemt, at få et 42” TV ud gennem vinduet.”
Alarmen skal tilsluttes en kontrolcentral
En alarm kan dog være en god ide. Desværre vælger en del alarmer, der ikke er tilslutte en kontrolcentral, men i stedet adviserer via sms. ”Men hvad stiller man så op, hvis man er 14 dage på Mallorca, når der tikker en sms ind om indbrud derhjemme?” spørger Mogens. Han anbefaler derfor, at man vælger en løsning, der er tilsluttet en kontrolcentral med mulighed for vægterudrykning, hvis alarmen skulle gå i gang. Dermed er man også sikret at alarmen er installeret korrekt og bliver efterset årligt, ligesom der typisk er tilsluttet fotosensor, der sender billeder af eventuelle uvedkommende til centralen, der kan tage stilling til, om der skal sendes en vægter eller eventuelt politi.
Tænk som tyven
Men gode låse og alarmer gør det ikke alene. Ifølge Mogens Hansen kan man nå langt med en smule omtanke: Hvordan ser din bolig ud, når du ikke er hjemme? Ligger den bærbare frit fremme? Står soveværelsesvinduet på 1. sal på klem? Er redskabsskuret ulåst med direkte adgang til det værktøj, det kræver, at komme ind i huset med et snuptag? ”Tænk som tyven! Så er du godt hjulpet”, forklarer Morgens, og håber at det med en kombination af almindelig omtanke og en god sikring af boligen, er muligt at nedbringe antallet af indbrud i Danmark.