Skip to main content
Home » Privatøkonomi » Biløkonomirådgiver: 5 tips så du får mest bil for pengene
Ny bil

Biløkonomirådgiver: 5 tips så du får mest bil for pengene

Mand med paraply og nedbrudt bil i regnvejr
Mand med paraply og nedbrudt bil i regnvejr
Foto: Getty Images

Bilen er den største investering næst efter huset. Hvis du ikke passer på, kan den også blive dit livs værste

Opskrift på god biløkonomi

Opskriften på en økonomisk katastrofe ved bilkøb er enkel: Køb en gammel, alt for dyr, kæmpestor brugt benzinbil med automatgear, firehjulstræk og masser af ekstraudstyr med penge, du har lånt dyrt. Efter få år har du mistet så mange penge på værditab, reparationer, ejerafgift, dæk, benzin og renter, at du fortryder, du ikke læste denne artikel til ende. Omvendt, så er opskriften på god biløkonomi faktisk heller ikke så svær. God biløkonomi drejer sig først og fremmest sig om at købe billigt og sælge dyrt. Om bilen kører 16 eller 20 km på literen tæller ikke meget, hvis man skal købe en bil til 500.000 kr., og den så kun er 250.000 kr. værd fire år og 80.000 km senere.
Værditabet er med andre ord en kæmpeudgift, de fleste ikke tænker på, før de kommer og skal skifte bil. Så har deres afdrag på bilen måske slet ikke kunnet følge trit med værditabet, og så skal de pludselig låne ekstra for at skifte bil.

1. Hjælp til bilkøbet

Hvordan køber man så billigt? Ja, forbrugerne har jo luret det. Der er jo blevet solgt et hav af mikrobiler til omkring 100.000-115.000 kr. de seneste år, og dem risikerer man kun at tabe 50.000 kr. på over fire år. Og de kører langt på literen, har en lav ejerafgift, lave forsikringspræmier, billige dæk, billig service og så videre. Så kan man komme meget langt ned i udgift pr. km. Man kan blandt andet læse de analyser, som bilpriser.dk jævnligt udsender udgiver, hvis man vil se, hvad en bil kan forventes at koste pr. km.
Når man køber bil, har man gode kort på hånden, hvis man har kontanter til at købe for eller har en to-tre år gammel bil med et fornuftigt km-tal. Dem vil forhandlerne meget gerne tage i bytte. Her gælder det om at få den laveste byttepris, og hvis man selv er en halvsløj forhandler, kan man få en bekendt med is i maven eller en professionel til at hjælpe en.

2. Bed om rabat ved køb af bilkøb

Hvis man ikke er ude efter en mikrobil, skal man stadig købe så billigt som muligt. Hvis man vil købe kontant, skal man ikke være grov og forlange en kæmperabat med det samme. Bed pænt og høfligt om et godt tilbud, og sælgeren skal nok reagere positivt. På nye mellemstore og store biler er det ikke usædvanligt med rabatter på 15.000-50.000 kr. Når forhandleren giver en rabat på en stor bil, betaler staten jo to tredjedele af rabatten via mistet registreringsafgift. Den er på 180 procent på den største del af bilens pris.
Hvis man vil købe brugt, vil jeg råde til at kikke på biler, der er halvandet til to et halvt år gamle. Så har den første ejer taget det største værditab. De skal have mindst et halvt års fabriksgaranti tilbage. Og gå efter biler med meget udstyr. Ekstraudstyr falder langt hurtigere i værdi end selve bilen, så det får du billigt med. Og gå efter en populær farve. Ellers kan det blive svært at komme af med den igen. Røde og skriggule biler falder mere i værdi end sorte, for eksempel.

3. Når du skal sælge bil

Når man skal sælge sin bil, får man mest for bilen ved at sælge den privat på en bilportal. Det kan tage 4-5 uger – eller længere, hvis prisen er for højt sat. Sæt den skarpt fra starten af. Det er besværligt, men der kan godt være både 20.000 og 30.000 kr. at tjene. Brug evt. FDMs slutseddel og sørg for omregistrering straks ved betalingen. Brug evt. en professionel hjælper.
Skal det gå stærkt, kan man bruge en internetauktion som Autocom eller Xpress Bilsalg. Her får man engros-priser, og der skal betales nogle tusinde kroner for ydelsen. Gebyrerne står på hjemmesiderne.
Giver man sin i bytte til en forhandler, så sørg for, at alle forsikringsskader er udbedret, og at bilen er pæn, undervognsbehandlet og rengjort. Så får man et bedre bud. Også her kan en professionel hjælper være en god idé.

4. Benzin eller diesel?

I det daglige kan man forbedre sin biløkonomi ved at køre fornuftigt og tænke sig om. Pendler man 30-40 km hver vej, skal man overveje diesel. Forskellen mellem diesel og benzin er efterhånden igen kommet op på næsten to kr. pr. liter, og da en moderne dieselbil let kan køre 23-25 km på literen, kan merprisen ofte betale sig. Statoil sælger i øvrigt diesel med additiver, der får bilen til at køre længere på literen. Hvis du kan få det til samme pris som almindelig diesel, kan du lige så godt købe det.
Shell sælger tilsvarende V-Power-benzin, der får bilen til at køre længere på literen og har lige sat prisen 50 øre ned. Hvis du vil teste disse brændstoffer, så prøv først at måle dit forbrug på din faste pendlertur. Du fylder tanken helt op, noterer km-tallet, kører på arbejde og hjem igen, fylder så tanken op igen og noterer det ny km-tal. Herefter dividerer du km-tallet med den præcise mængde brændstof og får resultatet. Når du så næsten har tom tank, skifter du til et af superbrændstofferne på markedet og kører et par uger med det, så motoren bliver renset godt igennem. Husk et par gode ture på motorvejen. Herefter måler du forbruget på en typisk pendlertur igen. Hvis bilen så kører længere på literen på det ny brændstof, er det jo oplagt at skifte til det, hvis prisen er den samme som på almindeligt brændstof.

5. Leasing af bil

Privatleasing er især løsningen for dem, der ikke har 20 pct. til udbetalingen, og som kan lide budgetsikkerhed. Du betaler det samme hver måned, og efter udløbet af leasingperioden afleverer man blot bilen. Der er heftig konkurrence for tiden, så man kan ofte slippe for den såkaldte førstegangsbetaling eller betale meget lidt. Leasing er også godt for bilister, der måske ikke ved, om de har brug for en bil længere, når leasingperioden udløber. Man skal måske til udlandet, sidder i et vikariat eller er i et job, hvor man sidder løst i sadlen. Leasing er også god for børnefamilier, der måske efter nogle år får brug for meget mere plads, fordi der lige kom et par tvillinger.
Et nyt produkt fra Peugeot hedder Mixleasing. Her er førstegangsbetalingen meget lav, og man har kun bilen i år et. Så skal man enten købe den eller aflevere den. Hvis man køber den, har man den fordel, at man ikke skal af med 20 pct. i udbetaling. Til gengæld er renterne cirka dobbelt så høje som markedets tilbudsrenter. Og den pris, man skal overtage bilen til, er fast. Kan man få en tilsvarende et år gammel bil til en lavere pris et andet sted med en lavere rente, bør man gå efter det. Men det kræver jo så en udbetaling.

Next article