Skip to main content
Home » Forårsklar » Skal du vælge flyttefirma? Her er hjemmearbejdet, du ikke må springe over
Flyttefirma

Skal du vælge flyttefirma? Her er hjemmearbejdet, du ikke må springe over

Flyttekasse på gulvet i halvtom lejlighed
Flyttekasse på gulvet i halvtom lejlighed
Foto: Getty Images
avatar

Anders Due

Sekretariatschef i Dansk Møbeltransport Forening

Sørg for at stille krav til din flyttemand, hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser.

Foråret banker på, og det er flyttetid for rigtig mange danskere. Hvis man ikke selv gider slæbe eller belemre venner og familie med hold i ryggen og weekendarbejde, står der et hav af flyttefirmaer klar til at tage opgaven.

Pålideligt flyttefirma

Men før du overdrager dit inventar til det første det bedste firma, bør du gøre din research. Som i mange andre brancher findes der nemlig en del brodne kar. Det fortæller Anders Due, sekretariatschef i Dansk Møbeltransport Forening (DMF) – en brancheforening for flyttemænd. ”Vi hører desværre lidt for ofte om flyttefirmaer, som ikke overholder aftaler og driver forretning på en tvivlsom måde. Det hænger måske sammen med, at det er relativt let at etablere sig som flyttemand, hvilket kan tiltrække en del fuskere,” siger han.

Få en skriftlig flytteaftale

Hvis man vil være sikker på at få en ordentlig service, er der en række ting, man skal sørge for at have på plads. Der er nogle særlige krav, som man bør stille til flyttefirmaet. ”Først og fremmest skal man sørge for at få en skriftlig aftale. Prisen skal enten være fast eller timebaseret, og det skal fremgå tydeligt af aftalen. Så undgår man, at flyttefirmaet pludselig forhøjer prisen på flyttedagen,” siger Anders Due.

Vælg et firma med flytteforsikring

Én ting er rammerne om flytningen, noget andet er selve flytningen. Det er et spørgsmål om tillid, når man overlader sit inventar til et flyttefirma, og der er altid en risiko for, at noget går i stykker. Derfor bør man undersøge, om flyttefirmaet har en flytteforsikring. ”Men en forsikring er der ofte dækning for op til 50.000 per enhed. Så undgår man at skulle ud i et retsligt efterspil om erstatningsansvar, hvis noget går I stykker. Hvis man har meget værdifulde sager, bør man også overveje at tegne sin egen forsikring, og det kan flyttefirmaet typisk hjælpe med,” siger Anders Due.

Er det for godt til at være sandt?

Endelig bør man undersøge, om firmaet er legitimt. Er der et CVR-nummer på hjemmesiden? Er de gået konkurs? Er firmaet helt nyt, eller har de nogle år på bagen?” Man kan også undersøge, hvad folk har skrevet om firmaet på forskellige hjemmesider. Det kan give et indtryk af, om firmaet lever op til deres aftaler. Man skal selvfølgelig have for øje, at der også kan være falske anmeldelser på disse sider,” siger Anders Due. Hvis du indhenter tilbud fra et firma og får en pris, som virker meget lav, så vær skeptisk. ”Man må spørge sig selv, om det lyder for godt til at være sandt. En flytning fra Jylland til København for 2.500 kroner er ikke realistisk. Det kan godt betale sig at indhente tilbud fra flere firmaer,” siger Anders Due.

Pejlemærke for forbrugerne

Endelige kan man ifølge Anders Due undersøge, om firmaet er medlem af DMF. Brancheorganisationen optager kun medlemmer med mindst to års erfaring. For at være med, skal man også have vognmandstilladelse og overenskomstmæssige lønninger. ”Hvis firmaet er medlem af DMF, kan man være sikker på, det er et professionelt firma. Det betyder naturligvis ikke, at andre firmaer ikke er professionelle, men vi har etableret DMF for give forbrugerne noget at pejle efter, når de vælger flyttefirmaer.” siger Anders Due.

Krav om vognmandstilladelse

”Fra juli bliver der heldigvis indført et krav om, at man skal have vognmandstilladelse – også til varebiler – og det vil formentlig afholde en del fuskere fra at forsøge sig som flyttemænd. Men man bør stadig sørge for at stille krav til sin flyttemand.”

Next article