Skip to main content
Home » Dansk sommer » To år i rutsjebanen for dansk turisme
Sommer

To år i rutsjebanen for dansk turisme

Lars Bo Axelholm. Foto: Kristian Sønderstrup-Granquist

Danskere på ferie i Danmark har holdt hånden under dansk turisme under coronapandemien. Men selv om vi har vinket farvel til mundbindet, er der stadig god grund til at besøge danske attraktioner, museer, hoteller, restauranter og caféer. Især i storbyerne.

Kan du også huske, hvor du var, da statsminister Mette Frederiksen holdt det historiske pressemøde og lukkede Danmark ned?

Det virker som om, at det er en evighed siden. Men det er faktisk kun lidt over to år siden. Og lad os bare slå fast med det samme: Coronapandemien har været en historisk rutsjebanetur for dansk turisme. To år med lukkede grænser, forsamlingsloft, mundbind og håndsprit.

Åbning af sæson 2020 i BonBonLand

Personligt står især én oplevelse stadig lysende klar i min hukommelse.

Sammen med min familie var jeg inviteret til åbning af sæson 2020 i BonBonLand.

På det tidspunkt var landet i en kollektiv choktilstand og ’hvad-pokker-stiller-vi-op-med-den-her-corona’? I forlystelsesparken kom restriktionerne til at stå grotesk klart:  I rutsjebanen var gæster kun tilladt i den forreste og bagerste vogn.

Og i Svend Svingarm, BonBonLands store, vilde forlystelse, måtte min datter sidde alene i den ene side af forlystelsen, mens to andre gæster sad i den modsatte side. For man kunne jo smitte med corona, når man hvinede og skreg i kæmpegyngen. Så Svend Svingarm kørte en hel tur med bare 3 gæster. Resten af de 40 sæder stod tomme.

Set i bakspejlet virker den slags restriktioner hovedrystende. Men sådan var det jo lige i begyndelsen af pandemien. Usikkerheden og ubesvarede spørgsmål.

Den perfekte storm

Siden kom der bedre styr og mere mening i restriktionerne – men perioder med nedlukninger, forsamlingsloft og især fraværet af udenlandske gæster har ramt dele af dansk turisme hårdt.

For mens campingpladser, badehoteller og sommerhusudlejere i Vandkantsdanmark har haft stor glæde af de mange danske gæster, har situationen været vanskelig for byernes hoteller.

For eksempel har man spejdet langt efter gæster på hoteller i både Trekantsområdet og Herning. Værst er det gået i København, hvor antallet af hotelgæster faldt fra 9 mio. i 2019 til 5 mio. i 2021.

Frygten for corona fik os til at fravælge ferien i hovedstaden. For der var jo ’det her med de høje smittetal’. Og da grænserne samtidig var lukket for udenlandske gæster, var stormen ’perfekt’.

Et meget omtalt eksempel på en nødlidende attraktion var Den Blå Planet i Kastrup, der længe kæmpede for overlevelse, fordi der ingen udenlandske gæster kom. Også klenodier som Kronborg Slot måtte se gæstetallet tage et gevaldigt dyk.

Men gæstemanglen ramte ikke kun hoteller og de store attraktioner. Nej, hele turismens værdikæde blev knockoutet: Fra caféerne til cykeludlejningen, turbådene, turistguider og busselskaber. Den lussing svider i lang tid, for de udenlandske gæster er endnu ikke for alvor vendt tilbage til vores hovedstad.

Så selv om corona – forhåbentlig – er et overstået kapitel – er der stadig lang vej igen for dele af dansk turisme.

Af Lars Bo Axelholm, chefredaktør, branchemediet Turisme.nu

Next article