Skip to main content
Home » Forårsklar » Jesper Carl Corfitzen: Sådan slipper du af med alger på fliser og træ
Alger

Jesper Carl Corfitzen: Sådan slipper du af med alger på fliser og træ

Jesper Carl Corfitzen
Jesper Carl Corfitzen
Foto: Pressefoto
avatar

Jesper Carl Corfitzen

Fagkonsulent, Bolius 

Alger og andre belægninger kan være svære at få bugt med uden for huset. Kemikalier og højtryksspul kan hjælpe, men det er ikke lige meget, hvad man bruger, eller hvordan man gør det. TVØsts Jesper Carl Corfitzen rådgiver.

Over vinteren har alger og andre typer belægninger haft god tid til at finde sig til rette på de danske hustage, terrasser, havegange – ja, stort set alle flise- eller træbelagte overflader.

Nemme løsninger kan skade overfladen

Der er mange måder at slippe af med belægningerne på. Nogle er nemmere end andre, men som med så meget andet, så er de lette løsninger ikke altid de bedste. Det fortæller Jesper Carl Corfitzen, der er fagkonsulent i Bolius og kendt fra bl.a. tv-programmerne Silles hus, TVØst og Go’ Morgen Danmark. “Mange af de effektive og hurtige metoder skader overfladen. Det betyder, at de ofte bliver hurtigere beskidte igen, fordi højtryksspuling og kemisk rens åbner overfladen, så belægningerne bedre kan sætte sig fast,” siger han og tilføjer, at også retningen på højtryksstrålen, afstanden til overfladen og trykket er vigtigt at have styr på.

Pas på med kemien

Jesper Corfitzen opfordrer til at tænke over de kemikalier, man evt. bruger, når man vil rense overfladerne. “God gammeldags sund fornuft kommer man langt med, hvis man gerne vil skåne miljøet. Selvom et produkt er godkendt efter loven, kan der godt være kemikalier, som det er bedst at være forsigtig med,” siger Jesper Corfitzen og henviser til Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor man kan slå de forskellige kemikalier op og på den måde blive klogere på, hvad man hælder ud i sin have. “Især når vi hælder kemikalier ud på terrasser og fliser, så ryger de direkte i revnerne og ned i jorden. I bede og lignende, hvor der er planter og buske, vil nogle af kemikalierne blive optaget i planterne, før de kommer ned i jorden, og det både renser lidt og forsinker forureningen.”

Spørg de professionelle

Er opgaven med at rense overfladerne for stor eller svær, står professionelle klar til at hjælpe. Der findes firmaer, der har erfaring med de forskellige metoder, og som har det rette værktøj. Og de kan fortælle dig, hvilke kemikalier de eventuelt bruger. “Spørg firmaerne, hvad de bruger, og gå efter dem, der bruger de produkter, din egen samvittighed kan stå inde for.”

Skurer jævnligt med lidt sand

Jesper Corfitzen har selv en bunke fugesand liggende i et hjørne. Gennem hele året tager han jævnligt en skurekost og kører sandet en tur over fliserne. “Det er ligesom på en fortov. Der, hvor folk går meget, kommer der ikke nogen belægninger. En overflade skal bruges og slides lidt, for at de forbliver pæne at se på.” Han tilføjer, at hvis man tager en hurtig tur hver 14. dag, eller når man kan, så er det lettere at holde nede.

Next article