Visse ubudne gæster er værre end andre, og rotter og andre skadedyr hører formentlig til blandt de mindst velkomne.
Claus Schultz er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer, og han fortæller, at der er god grund til at være opmærksom på, at man ikke gør det let for skadedyr at komme ind i ens hjem. ”Der er f.eks. en række ting, man kan gøre for at forhindre mus og rotter i at trives eller komme inden for i ens hus. Det er jo hyggeligt at fodre fugle, men man skal sørge for, at det er fuglene, man fodrer, så fuglebrættet skal være oppe på en lang pind, og det skal være bredt nok til, at en rotte ikke kan kravle omkring det og op på brættet,” siger han. Det er også en god idé at samle nedfaldsfrugt op og sørge for ikke at have f.eks. vildfuglefoderblandinger eller frugt stående i skuret. Brændestablen bør man placere på en palle eller lignende, så den bliver løftet op fra jorden og dermed er mindre attraktiv for de små firbenede at søge tilflugt i.
Grib ind mod skadedyr i tide
”En voksen rotte kan kravle gennem et hul på størrelse med en tokrone, så derfor gælder det også om at sikre ventilationshuller og lignende med gitre. Planter eller ting der er placeret op ad husets mure kan også være indgangsveje,” fortæller Claus Schultz og kommer med et centralt råd, der også gælder for alle andre skadedyr: ”Jo før man griber ind des bedre. For hvis de først får lov til at formere sig, er de ikke sjove at have med at gøre.
Undgå hvepsebo
”Det gælder også for hvepsene, der begynder at dukke op netop her i april-maj måned. ”Deres første bo er på størrelse med en bordtennisbold, og kan man tage det der, er det en god idé, for da er der kun 20-30 hvepse og en dronning i modsætning til senere, når boet er på størrelse med en basketball.”
Skadedyr i indkøbskurven
Claus Schultz understreger dog, at de fleste insekter, vi har i hjemmet, faktisk er nogle, vi selv bringer ind via de produkter, vi køber. Ser man derfor f.eks., at der er noget spindelsvævslignende blandt varerne indkøbsposerne, er det en god idé at være på vagt.
Læs mere på www.dpil.dk, hvor der også er billeder af de forskellige skadedyr.