Indendørs belysning handler om meget mere end valg af lamper. Faktisk er lamper og det lys, de giver, en meget væsentlig faktor for indeklimaet. Desværre er belysning også en ofte overset faktor.
De fleste, der renoverer eller bygger nyt hus, har fokus på materialerne på gulve, facader, vinduer mv. Langt de færreste tænker på belysningen. Men uden det rigtige lys, vil man ikke se de flotte detaljer, møbler og billeder i hjemmet. Derfor er det en rigtig god idé at prioritere belysning højt og tænke på det som husets vigtigste møbel. Det kan blive en dyr fornøjelse at ændre på senere.
Det mørke vinterhalvår
Om sommeren, når det er lyst, fra vi står op, til vi går i seng, tænker vi ikke særlig meget over belysningen i hjemmet, fordi vi har rigeligt med dagslys. Til gengæld bliver belysningen meget vigtig i vinterhalvåret, og det har en stor betydning for brugen af vores bolig og vores sundhed. Derfor er det vigtigt at vælge den helt rigtige lyskilde, så du får mest muligt ud af din bolig. Det kan være en god idé at blande flere typer lys og lamper i et rum, da rummet ofte har flere funktioner, og derfor helst skal fungere både i praksis men samtidig gerne må være hyggeligt.
Fra halogen til LED
Der kan være flere fordele forbundet med at skifte sine halogenpærer ud med LED. For det første har LED-pærer utrolig lang levetid, typisk mellem 15.000 og 45.000 timer, hvor en halogenpære kun har ca. 2000 timer. LED har desuden et meget lavt energiforbrug, og så bliver de langt fra ligeså varme som halogenpærer. Mange tror dog fejlagtigt, at man blot kan udskifte sine halogenpærer til LED i sine loftspots, men det er en dårlig idé. LED-dioder kan ikke tåle høj varme og kræver den rette køling. Derfor bør man undersøge det nærmere, inden man går i gang med at udskifte sine halogenpærer.
Valg af lyskilde
Når du skal vælge lyskilde, er der nogle ting, du skal kigge på, så du kan finde den bedste løsning til netop dit hus. Du skal f.eks. se på den måde, lyskilden fordeler lyset og på lyskildens egenskaber:
- Lumen – lysstrømmen
- Lumen angiver, hvor stor en mængde lys, pæren udsender. Det er muligt at få lysdæmpere til de lyskilder, man køber, hvilket både giver mulighed for at justere lyset og spare energi.
- RA-værdi – farvegengivelsen
- RA-værdien angiver lysets evne til at gengive farver på en skala fra 0-100. Jo højere RA-værdien er, jo bedre er farvegengivelsen. Dagslys har en RA-værdi på 100. Loven siger, at værdien skal være over 80, men når det kommer til spots i loftet, bør værdien være over 90, da spots er en del af rummets grundlys, og derfor afgørende for oplevelsen af madvarer, make-up, møbler mv.
- Kelvin – farvetemperaturen
- Jo højere farvetemperaturen er, jo koldere er lyset. Anbefalingen er 2700K, som minder om farven, som vi kender fra glødepæren.
- SDCM/MacAdams step – evnen til at sprede farverne
- Dette har betydning for, hvor jævnt farverne spredes og er dermed en vigtig faktor for vores opfattelse af et flot jævn lys. Det måles på en skala fra 1-10, hvor 1 er det bedste. Det anbefales, at lyskilden er på maksimum SDCM3.