Skip to main content
Home » Hus & Have » Skybrudssikring: Her er fejlen, mange husejere begår
Skybrudssikring

Skybrudssikring: Her er fejlen, mange husejere begår

Mennesker står i vand til knæene
Mennesker står i vand til knæene
Foto: Unsplash.com

Skader ved skybrud kan i værste fald betyde skimmelsvamp og genhusning, hvis du ikke sikrer dit hus.

Mængden og den pludselige måde, som regnskyl rammer Danmark på, har ændret sig. Siden 2. juli 2011, hvor store dele af København lå under vand, er skybrud med god grund blevet et kendt fænomen i de danske vejrudsigter. Men trods klimaudviklingen, oplever Tue Patursson, der er ekspert i skybrudsikring fra Bolius, at mange husejere glemmer alt om klimaforandringer og regn i kælderen, så snart solen kigger frem igen:

Skybrudssikring for sent

”Vi kan se, at vi får mange søgninger på skybrudsikring lige inden, der bliver varslet skybrud og måske også et par dage efter. Når himlen så er blå igen, glemmer de fleste husejere desværre alt om sikring af deres hjem, som er en nødvendig del af klimatilpasningen,” siger Tue Patursson. Han understreger, at tankegangen med ’ude af øje, ude af sind’, desværre gør, at mange husejere først sikrer sig i timerne inden, der bliver varslet skybrud, og det er ærgerligt, fordi du som husejer kan undgå store skader, hvis du sikrer dig i bedre tid.

Brug foråret til sikring

Lige før et skybrud er det vigtigt at få lys- og trappeskakter lukket og tømt rister og tagrender rundt om ejendommen. Der er også en del, der glemmer at lukke døre og vinduer. Står et tagvindue f.eks. på klem, kan det give store skader indenfor. De største skader undgås dog ved at være ude i god tid: ”Når foråret kommer, er det en god anledning til at gå sit hus efter og undersøge, om det er sikret mod massive mængder regn. Tjek om terrænet rundt om huset hælder indad eller væk fra huset, og overvej f.eks. at grave et regnvandsbed, så vandet kan blive udnyttet,” siger Tue Patursson. Det kan også være en idé at få en murer til at bygge en kant rundt om lyskassen til kældervinduet, eller trappeskakten til kælderen, så overfladevand ikke løber ned til kælderdør eller -vindue. For dem, der er har brug for hjælp, er det også muligt at få et gratis klimatjek af sit hus og sin grund.

Undgå vand i kælderen

En af de sikringer, der kan være helt afgørende, er installationen af en højtvandslukker i husets kloaksystem. Den registrerer, at der kommer vand tilbage gennem kloakledningerne. Med en lukkemekanisme sikrer den, at vandet ikke kan komme op igennem gulvriste eller et toilet. ”Som husejer har du ansvar for alt, der foregår på din grund.

Så selvom det er kommunen, der har ansvar for det store offentlige kloaksystem, så er det den enkelte husejer, der skal sikre deres eget system,” siger Tue Patursson, og fortsætter: ”Faktisk er det sådan, at nogle forsikringsselskaber giver rabat på husforsikringen, hvis der er installeret en højtvandslukker i kloakken. Det gør de, fordi det er så utroligt dyrt at få udbedret skaden, hvis der først har været oversvømmelse i kælderen”.

Genhusning og alt besværet

Ud over tabte ejendele som skitøj og fotoalbum, der er lige til at smide ud, så kan regn i kælderen også give fugt, som kan udvikle skimmelsvamp og i værste fald sende husets beboere til genhusning. Derfor er det også Tue Paturssons erfaring, at hvis du som husejer én gang har prøvet at have vand i kælderen, så skal det for alt i verden undgås: ”Det er alt besværet, genhusningen og de uvurderlige minder i form af billeder, der bliver ødelagt, som de på ingen måde har lyst til at opleve igen. Hos dem er der ingen tvivl om, hvorfor skybrudssikring er en god idé”.

Next article