Peter Ingemann har lyttet til og formidlet danskernes udfordringer gennem et utal af populære boligprogrammer. Her får du hans bedste råd til boligøkonomi.
Min holdning er, at boligen først og fremmest er dit hjem. Boligen er naturligvis også en investering, men det skaber mere usikkerhed og mindre glæde, hvis kun investeringsargumentet er styrende for valg af bolig
Peter Ingemann
Boligen er for mange mennesker den største økonomiske post på budgettet. Alligevel bør økonomi ikke være det tungest vejende argument, når boligkøb og finansiering er til debat ved middagsbordet. Det mener journalist og tv-vært på bl.a. programmerne ”Hammerslag” og ”Beliggenhed, Beliggenhed, Beliggenhed”, Peter Ingemann.
Der er ingen garantier på boligmarkedet
”Min holdning er, at boligen først og fremmest er dit hjem. Boligen er naturligvis også en investering, men det skaber mere usikkerhed og mindre glæde, hvis kun investeringsargumentet er styrende for valg af bolig,” siger Peter Ingemann, der har lyttet til og formidlet danskernes udfordringer med køb af bolig gennem mere end ti år som tv-vært på de populære boligprogrammer. Han fortæller, at det ofte er skismaet mellem investering og praktiske præferencer, der gør, at mange ægtepar ikke er enige om, hvornår og hvad der skal handles. ”Jeg hører ofte, at mange fravælger et boligkøb i frygt for at have købt katten i sækken. Men boligmarkedet er en usikker størrelse, og der er ingen garantier. Derfor skal man naturligvis være økonomisk bevidst, men det afgørende er, at man føler sig godt tilpas.”
Boligøkonomi er ikke ens for alle
Boligøkonomi er en meget individuel størrelse, der er påvirket af flere ting som f.eks. løn og formuebetingelser samt gennerelle konjunktur- og markedsforhold. Der er, ifølge Peter Ingemann, derfor heller ikke nogle generelle råd, der er gældende for alle. ”Det jeg har erfaret i mine boligprogrammer er, at når den økonomiske usikkerhed er stor, så tøver folk med at handle i frygten for at gå glip af en besparelse eller gevinst. Men boligmarkedet er på sin vis altid usikkert og mit bedste råd er derfor, at man i første omgang gør sig bevidst om hvordan og hvor man gerne vil bo,” forklarer han.
Gennemtænk behov og præferencer
Som vært på programmet ”Beliggenhed, Beliggenhed, Beliggenhed” slår Peter Ingemann naturligvis også et slag for valg af geografisk område. ”Boligens beliggenhed har naturligvis både at gøre med sandsynligheden for, at prisen holder og om området tilbyder de faciliteter som boligejeren har brug for. Derfor skal rumplads, velfærdsbehov og økonomi afstemmes i forhold til den ideelle verden. Men drømmeboligen, hvor alle behov opfyldes findes nok ikke for ret mange mennesker. Det vil altid være et kompromis”, siger han og anbefaler derfor, at man gennemtænker sine behov og præferencer grundigt.
Få hjælp af fagmand
Selvom der ikke er garantier på boligmarkedet, er der forhold, som man kan sikre sig, når beslutningen om køb er taget. Privatøkonomien skal naturligvis være gennemtænkt og afstemt med banken. Som udgangspunkt kan prisen altid forhandles. Mæglerne viser boligernes udbudspris, ikke salgsprisen. Orienter dig om den gennemsnitlige kvadratmeterpris i området og vurder på den baggrund, om den aftalte pris er rimelig. Købsaftaler og forsikringskontrakter skal gennemlæses med en professionel og vær sikker på, at du har et overblik over kommende års vedligeholdelses- og forbedringsudgifter ved at få en fagmand til at gennemgå tilstandsrapporter. Ejerskifteforsikring er som regel også en god idé at tegne og gerne en udvidet.