Investeringsbranchen kan virke uigennemskuelig, og man kan hurtigt miste overblikket, hvis man ikke har erfaring med branchen. Hvad skal du investere i? Hvor meget skal du investere? Og hvornår bør du sælge? Der opstår tonsvis af spørgsmål, når du som førstegangs-investor bevæger dig ud på dette marked.
Find dit interesseområde
Det er et marked, du hurtigt kan brænde fingrene på, men også et marked fuld af muligheder. Din investering kan virke nok så logisk og gennemanalyseret og alligevel ende med et tab. Du kan omvendt tage en stor chance og ende ud med et stort afkast. Det er et marked, som du kan have nok så stor ekspertise i, men alligevel møde store overraskelser. Har du interesser inden for de muligheder, der eksisterer, kan du måske opnå en fordel ved at investere i samme marked. Det er efterhånden muligt at investere i alt, og du kan vælge mellem aktier, råvarer, valuta, obligationer eller sågar kunst og antikviteter. Mulighederne er mange.
Har du nogen interesser inden for de muligheder, der eksisterer, kan du måske opnå en fordel ved at investere i samme marked.
5 gode råd om investering
Jeg har samlet en række brugbare råd, som gerne skulle hjælpe dig godt på vej. Formålet er at besvare så mange af dine spørgsmål som muligt, og jeg håber, dette kan være starten på dine første investeringer. Hvis du investerer rigtigt og sætter dig en smule ind i branchen, vil det efter kort tid, ikke virke så uoverskueligt og farligt, som det måske har gjort tidligere.
1. Risikospredning ved investering
Hvis du spreder dine investeringer, vil din risiko for tab automatisk blive mindre. På samme måde kan dit afkast virke en smule mere beskedent. Antallet af investeringer afhænger også af det samlede investeringsbeløb. Investerer du lidt, kan det være fordelagtigt at investere i enkelte selskaber/valutaer osv., for at opnå større afkast. Spred dine investeringer på forskellige markeder, da der er god mulighed for, at ikke alle markeder rammes af eventuelle scenarier, som kan skade kursen.
2. Hvor meget skal jeg investere?
Invester aldrig mere end du har råd til at tabe. Hvis du er ny på markedet og ny med investeringer, er det klogt at opnå noget kendskab og erfaring. Læg blødt ud, og juster dine investeringer efter din erfaring og dit kendskab til markedet.
3. Opsøg investeringsrådgivning
Du kan ofte spørge din bankrådgiver om råd og vejledninger til de investeringer, du måtte have i tankerne. De fleste banker har egne analytikere, som giver dig indsigt i deres analyser, samt deres anbefalinger f.eks. til investering i aktier. Du har også den mulighed at investere i investeringsforeninger, som sammensætter porteføljen for dig, og dermed “spreder risikoen i én aktie”. Der findes en lang række hjemmesider, hvor du kan finde diverse analyser og anbefalinger, så du kan danne dig et indtryk af markedets status.
4. Dét skal du holde øje med, når du investerer
Det er klart, at du skal holde øje med kurserne. Er du ikke så meget til statistikker og dybdegående analyser, kan det give et godt indblik i aktien, hvis du følger de opstillede grafer for kursudvikling. Således kan du danne dig et indtryk af, om aktien er for dyr i forhold til tidligere tiders kurser, eller om den er billig at anskaffe, i forhold til de vurderinger af aktien der måtte være givet, eller den kurs der tidligere har været. Heraf kan du som tidligere nævnt finde anbefalinger til eksempelvis aktier, som kan give dig et indtryk af, hvorfor du bør købe, reducere eller hvad der end måtte anbefales.
Du kan med fordel følge med i udviklingen i de verdenssituationer, der måtte have indflydelse på dine investeringer. På denne måde kan du finde det rette tidspunkt for køb og salg af diverse investeringer. En fin ide kan være at følge med i en finanskalender, som f.eks. kan give et indblik i den enkelte virksomheds offentliggørelse af regnskaber. Hvis du har en ide om udsigterne til indholdet af disse (opjusteringer eller nedjusteringer mm.), kan du agere efter dette.
5. Hér kan du få overblikket
Du kan finde finanskalendere, anbefalinger og diverse analyser rundt omkring på nettet. Jeg har på Mikonomi.dk lavet en artikel, der giver dig oversigten over forskellige investeringsapps, som er på markedet. Den indeholder 10 investerings-værktøjer til dig og beskriver, hvem de respektive apps henvender sig til. Således finder du den app, der giver dig det overblik over dine investeringer, som du har brug for, når du er på farten.